De 4 kransen
De 4 kransen

Dodenherdenking 2024

Lokaal

Afgelopen zaterdag 4 mei was het 79 jaar geleden dat de 2e wereldoorlog in ons land afgelopen was en herdachten we de Nederlandse slachtoffers van die oorlog en van de oorlogssituaties en vredesmissies nadien. Het was deze keer niet zulk mooi weer als we jaren gewend geweest zijn, maar tijdens de stille tocht was het gelukkig droog. Vermoedelijk door de regen en de vakantie was het minder druk dan andere jaren, maar het was er niet minder indrukwekkend om.

Herdenking op de Waelhof
De stille tocht werd voorafgegaan door de scouts die de 4 kransen droegen. Vanaf het gemeentehuis werd via de Hoge Kade en de Waelneslaan naar de oude begraafplaats gelopen. Hier vond de jaarlijkse herdenking plaats.

Het landelijk thema was dit jaar ‘Vrijheid vertelt: een opmaat naar 80 jaar vrijheid’. Burgemeester Patrick van der Giessen benadrukte in zijn toespraak hoe belangrijk het is dat we ons realiseren dat vrijheid de mogelijkheid biedt om te vertellen wat je wilt vertellen, dat het de ruimte biedt voor mensen om te horen én zeggen, te lezen én schrijven, te tonen én zien wat je wilt. Zijn boodschap in deze toespraak was: “Praat met elkaar, vertrouw elkaar en verdraag elkaar. Dát is wat vrijheid, met de kracht van alle stemmen die we vandaag herdenken, ons vertelt.”

Dat vrijheid en vertrouwen heel dicht bij elkaar liggen, kwam ook goed uit in het gedicht ‘Vertrouwelijk verraad’ van Amber Vanlerberghe, dat zij aansluitend voordroeg. Hierin verwoordde ze de angst dat in tijden van oorlog iedereen in je omgeving een verrader kan zijn, dat je eigenlijk niemand durft te vertrouwen. Treffend was de strofe:
“Mijn hart hoort in jouw handen, maar wie weet heb jij alleen maar klauwen.”

Kransleggen en defilé
Na het luiden van de Ambachtse kerkklokken was het om 8 uur 2 minuten stil en kon ieder op eigen wijze herdenken. Nadat door de trompettist van Celebration ‘De Taptoe’ geblazen was, werd door de aanwezigen gezamenlijk het ‘Wilhelmus’ gezongen onder het hijsen van de vlag.
Na een korte tocht over het kerkhof werden de vier kransen gelegd bij het monument voor de gevallenen. De 1e krans namens de gemeente, de 2e namens de veteranen, de derde namens de Oranjevereniging en de 4e namens de jeugd van Ambacht. Daarna vond het defilé langs het monument en de kransen plaats en werd de oude begraafplaats verlaten door het monumentale poortje aan de Kerkstraat.
Het was een indrukwekkende herdenking die in vrijheid mocht plaatsvinden.

Afsluitend werd in Cascade de ‘Poppenspeler van Warschau’ opgevoerd: een muzikale vertelvoorstelling over moed en overlevingskunst. Een aangrijpende voorstelling!

Tekst: Alie Tas
Foto: Arend Schumacher