Bezoek www.buurtpreventiehiambacht.nl voor informatie over babbeltrucs, tips om diefstal en inbraak
Bezoek www.buurtpreventiehiambacht.nl voor informatie over babbeltrucs, tips om diefstal en inbraak Foto: Shutterstock

Kennis delen is noodzakelijk

Mens en Maatschappij

Buurtpreventie Hendrik-Ido-Ambacht is voornamelijk actief door preventief aanwezig te zijn in de verschillende buurten van Hendrik-Ido-Ambacht. Daarnaast plaatsen wij op onze website veel artikelen waarmee we u voorzien van informatie over babbeltrucs, tips om diefstal en inbraak te voorkomen en andere zaken die met veiligheid te maken hebben. 

U kunt deze berichten hier niet alleen lezen maar vooral ook delen met al uw kennissen en familie via de bekende social media kanalen. Doe dit vooral want door het delen van deze kennis is er wellicht iemand die hierdoor een hoop ellende bespaard blijft.

De veiligheid van senioren is een actueel onderwerp. Op onze website vindt u verschillende artikelen over dit onderwerp met daarbij handige informatiefilmpjes. Wij verwijzen hierbij altijd naar de bron van informatie zodat u zich eventueel nog verder kunt verdiepen in het onderwerp. Bezoek de website www.buurtpreventiehiambacht.nl om de berichten te bekijken. Om u alvast een inkijkje te geven willen we nu iets meer vertellen over het ‘meekijken bij pinnen’. U leert hier niet alleen hoe kwaadwillenden te werk gaan, u leest ook hoe u dit kunt voorkomen en hoe u de schade beperkt als u toch onverhoopt slachtoffer wordt van dit fenomeen.

Senioren en Veiligheid: meekijken bij pinnen
Meekijken met pinnen is zo gebeurd. Criminelen kijken over de schouder mee om te zien welke pincode iemand intoetst. Bijvoorbeeld bij de kassa in de supermarkt of door vlak achter iemand te gaan staan bij een geldautomaat. Als ze u vervolgens ook de pinpas afhandig maken, bijvoorbeeld met behulp van een babbeltruc of door zakkenrollerij, halen ze zoveel mogelijk geld van uw rekening.

Meekijken bij pinnen
Let goed op als u pint. Criminelen proberen over de schouder mee te kijken om te zien welke pincode iemand intoetst. Bijvoorbeeld bij de kassa in de winkel of door vlak achter iemand te gaan staan bij een geldautomaat. Als ze u vervolgens ook uw pinpas afhandig maken, bijvoorbeeld met behulp van een babbeltruc of door zakkenrollerij, halen ze zoveel mogelijk geld van uw rekening.

Daglimiet
Om te voorkomen dat criminelen veel geld in één keer kunnen pinnen, is het goed om een daglimiet in te stellen. Bij de pinautomaat kunt u dan maar tot een bepaald bedrag pinnen. Betaalvereniging Nederland adviseert daarnaast om zoveel mogelijk contactloos te betalen. Dan hoeft u meestal geen pincode in te toetsen en kan deze ook niet worden afgekeken. Veilig contactloos betalen met de pinpas zónder pincode is mogelijk bij bedragen tot en met 50 euro. Uw limiet instellen kan in veel gevallen online. Lukt u dat niet, neem dan contact op met uw bank. Meld verlies of diefstal van je betaalpas onmiddellijk bij je bank en laat je pas blokkeren; Doe altijd aangifte bij de politie.

Wat veiliger is: contactloos betalen
We betalen steeds vaker contactloos. Het is makkelijk, snel en veilig. Bij contactloos betalen moet u de betaalpas, mobiele telefoon kortstondig dichtbij de betaalautomaat houden om te betalen. Bij bedragen tot en met € 50,- is meestal geen pincode nodig. Boven dit bedrag moet u wel altijd een pincode intikken op de betaalautomaat of de digitale betaalpas op uw smartphone ontgrendelen met uw vinger, uw gezichtsherkenning of uw mobiele pincode.

Op onze website vindt u meer informatie over dit onderwerp:
www.buurtpreventiehiambacht.nl.