Ouders kunnen kinderen vaak niet helpen. Kinderen krijgen dan van ons een steuntje in de rug.
Ouders kunnen kinderen vaak niet helpen. Kinderen krijgen dan van ons een steuntje in de rug.

Voor kinderen het verschil maken met huiswerkbegeleiding

Mens en Maatschappij

Theo van Rijn en Elly de Vos zijn beiden met pensioen en geven als vrijwilliger huiswerkbegeleiding in wijkcentrum Kubiek aan de Zwaluwstraat 1 in Zwijndrecht. “Ouders kunnen kinderen vaak niet helpen. Kinderen krijgen dan van ons een steuntje in de rug,” aldus Elly. “Leerlingen waarvan de ouders geen geld hebben voor reguliere bijles op school of commerciële bijles kunnen wekelijks in wijkcentrum Kubiek terecht voor gratis huiswerkbegeleiding.”

Elly was werkzaam in het onderwijs. Haar ervaring voor de klas zet ze nu in om kinderen van de basisschool te helpen met rekenen, begrijpend lezen, spelling en grammatica. Theo was daarentegen werkzaam als IT’er en heeft een wiskundige achtergrond. Hij geeft op donderdag alleen wiskunde aan scholieren uit het voortgezet onderwijs. Op dit moment heeft hij 3 leerlingen met wie hij met veel geduld oefent en de stof uitlegt. ”Het maakt heel erg uit”, vertelt hij: “hoe een docent op school wiskunde uitlegt of de leerling wiskunde moeilijk vindt of niet.”

Bij de start dachten de begeleiders dat de gratis huiswerkbegeleiding alleen benut zou worden door leerlingen uit het voortgezet onderwijs. Inmiddels is er ook een aparte dag voor leerlingen van de basisscholen. Op dit moment krijgen dan ook 12 leerlingen uit het primair onderwijs huiswerkbegeleiding, en nog eens acht leerlingen uit het voortgezet onderwijs. Elly de Vos, vrijwillig coördinator van de huiswerkbegeleiding in Kubiek: “Terwijl de meeste leerlingen uit het voortgezet onderwijs een beroep op ons doen voor uitleg over schei-, wis- en natuurkunde, gaat het bij de basisschoolleerlingen meestal om problemen met rekenen, begrijpend lezen, spelling en grammatica.”

De huiswerkbegeleiding is in 2019 tot stand gekomen door samenwerking vanuit de diaconieën van de Develhof, de Lindtse kerk en de Hoeksteen en welzijnsorganisatie Diverz. In de coronatijd heeft de aanpak zijn meerwaarde bewezen. De huiswerkbegeleiding vindt plaats in Kubiek, een van wijkcentra van Diverz. De gratis huiswerkbegeleiding is echt bestemd voor kinderen uit arme gezinnen. Voor deze vorm van huiswerkbegeleiding geldt dezelfde inkomensnorm als voor de voedselbank of de kledingbank. De huiswerkbegeleiding vindt één op één plaats, waardoor de begeleiders alle aandacht aan een kind kunnen geven. Elly: “We bieden ze daarmee ook een rustig plekje, dat lukt bij veel kinderen thuis niet. Zo hebben we nu een unieke vorm te pakken, het zit echt goed in elkaar. En als je dan hoort; meester, de wiskundetoets ging trouwens erg goed gisteren. Jouw uitleg hielp erg bij het maken van de toets, dan weet je waar je het voor doet.”

“Op dit moment hebben we een hele enthousiaste ploeg vrijwilligers”, vertelt ze. “Iedereen is gemotiveerd om de kinderen verder te helpen.” De meeste vrijwilligers hebben onderwijservaring of een gedegen kennis van het vak dat ze geven. “Natuurlijk letten we erop dat ze het goed kunnen uitleggen aan de leerlingen.”

Omdat er een wachtlijst van kinderen is ontstaan zoeken Diverz en de samenwerkingspartners nieuwe vrijwilligers. “De eisen?,” vraagt Elly. “Ze moeten het leuk vinden om met kinderen om te gaan en ervan kunnen genieten als je ziet dat je ze verder helpt. En we verwachten natuurlijk dat ze kennis kunnen overdragen.” Alle vrijwilligers bij Diverz hebben een verklaring omtrent gedrag.

Aan de slag als vrijwilliger? Of juist behoefte aan huiswerkbegeleiding? Meer informatie over huiswerkbegeleiding in Kubiek of op een van onze andere wijklocaties? Neem contact op met Diverz via info@diverz.info of telefonisch via jongerenwerker Tatum Kreukniet 06-39236455 of Elly de Vos 06-40418336.         

Afbeelding